2016. február 28., vasárnap

#1. Sorozatkritika: Fullmetal Alchemist

Sziasztok!

A mai napon egy sorozatkritikát hoztam nektek A Fullmetal Alchemistről.


A szempotok a következőek lennének:

  • Alaptörténet/szövegek/karakterek: max. 10 pont
  • Grafika/látványélmény: max. 5 pont
  • Szinkron/ zenék: max. 10 pont
  • Maximum összpontszám: 25
  • Százalékosan láthatjátok, hogy mennyire ajánlott megnéznetek. : )

Fullmetal Alchemist- A bölcsek kövének nyomában (2004)



Összpontszám:  18 p / 25 p  ( 70%)  

(ami lehet, hogy kevésnek tűnik, de ne felejtsétek, hogy egy remek sorozatról van szó, csak szigorúan értékeltem)
  • Alaptörténet/szövegek/karakterek : 8p / 10p
Alapvetően remek az alaptörténet; imádom Amestris világát, az alkímia ötletét, megvalósítását; a karakterek tényleg saját jellemzőkkel rendelkeznek (többnyire).  A szövegek, amik elhangzanak, néha egészen elgondolkodtatóak tudnak lenni, erősen érződik rajtuk, hogy a történetet nem kisgyerekeknek szánták. (Ez a gondolat persze vonatkozik a képanyagra is, illetve már eredendően az alaptörténetre is.) Visszatérve az előző gondolathoz: sok a sorozatban az ízléses intellektuális montázs. Vegyük csak például Mustang ezredest, amikor a jobbkezeként szolgáló beosztottját siratja!


 
Ezt a részetet a 2011-es sorozatból tudtam előkeríteni, a 2004-es sorozat ezen része nem található meg ilyen formában a Youtube-on. 




Mégis ott van persze egy rakás karakter, akik csak azért vannak ott, hogy legyen ki szerencsétlenkedjen. Kezdve rögtön Allal. Szerencsétlen mérföldekkel van elmaradva a bátyjához képest (ami még érthető is lenne a korához képest), egy páncélzathoz van kapcsolva a teste (folyton zörög, lelepleződik, elraolják...), folyton meg kell menteni és a végén egy rakás ócskavasként kerül elő; akkor pedig Edwardnak újra kell transzmutálnia a páncélzatát. Azt hiszem elég részletesen kifejtettem, miért nem egy túl előnyös karakter. És ez még csak egy volt. Ott van még Hohenheim is, aki ebben a sorozatban egy félig rohadó testben tengeti mindennapjait. Olyan vonzó, de komolyan! Mindemellett pedig semmi érdekes nincsen benne.

A sztori alaptörténetével kapcsolatban pedig: én értem, hogy ez a két fiú vissza szeretné szerezni az elveszett testrészeit, de Istenem, semmi másra nem tudnak gondolni? Igen, az epizódok mindegyikében meg kell vívniuk egy kisebb csatát valamilen elfajzott gonosz ellen, és akkor akörül forog a világ; de: miért nem tudott lenni pár rész, amikor Ed hazamegy, Winry megszereli a kezét- lábát és NEM megy el rögtön és hagyja faképnél Winryt, hanem ottmarad és foglalkozik szerencsétlen csajjal, aki fülig szerelmes belé? Ugyanez vonatkozik némiképp Mustangra és Hawkeye-ra is.

  • Grafika/ látványélmény :  4p / 5p  
Az, hogy a sorozat 2004-ben készült eléggé meglátszódik, de ettől függetlenül teljes mértékben élvezhető.

  • Zenék/szinkron: 6p / 10p
A zenék viszonylag tűrhetőek voltak, de igazából nem illettek az én ízlésemhez. A szinkronnal kapcsolatban csak egyetlen, ámde nagy kivetésem lenne: Miért kell Edwardnak FOLYTON ordítania? Csak akkor képes levenni a saját hangerejét, ha éppen az élet bölcsességein elmélkedik. 


Fullmetal Alchemist- Testvériség/ Brotherhood ( 2011)

Összpontszám: 22 p / 25 p ( 88%)


  • Alaptörténet: 9 p / 10 p
A sztori majdnem ugyan az, mint a 2004-es, csak még komplikáltabb és meg van tűzdelve pár új szereplővel (amik közül némelyiket tudtam volna mellőzni...).  Az újításoktól komplexebbé vált a mű, a szerelmi szálak erősebben és normálisabban jelennek meg (bár még mindig lehetne javítani rajtuk).

  • Grafika/látványélmény: 5p /5p
Ehhez nincs hozzáfűznivalóm, Olyan a képminőség, amilyennek lennie kell. 

  • Szinkron/ zenék: 8/10
A zenék többsége jól el volt találva, az 1. opening és a 4. ending pedig olyan jól sikerült, hogy mindig végighallgattam őket. Itt vannak, megnézhetitek, hogy nektek tetszenek-e. 






A szinkronnal kapcsolatban továbbra is csak egy kivetnivalóm van: miért ordít Edward? (Igaz mostanra már nem folyamatosan, hiszen idősbödött a kedves karakter, de azért mégis, elég sokat.) Komolyan, még Winry kezét is ordítva kéri meg. Szörnyű! (Pedig a szöveg amit mondott még egészen romantikus is lehetett volna, ha nem csapja el ezzel.)




Ennyi lett hát volna mostanra, remélem tetszett nektek a bejegyzés. Ha igen, kérlek, nyomjatok egyy +1 gombot, hogy én is tudjam! : )

Mindenki véleményére kíváncsi vagyok; ti hogyan pontoznátok, milyen észrevételeitek vannak még a sorozathoz, egyáltalán tetszette-e nektek, láttátok-e, stb. : )



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése