2016. február 20., szombat

#1. Sorozatajánló - Fullmetal Alchemist

Sziasztok!

Gondoltam , első sorozatajánlóként mindjárt be is mutatom azt a sorozatot, amit éppen nézek.
(Azt azért elárulom, hogy folyton nézek valamit, és mindig gyorsan végignézek egy sorozatot. Ebből kifolyólag pedig már rengeteget láttam. )

Szóval, a mai bejegyzés azoknak kedvez, akik szeretik az anime/manga műfajt is. Elárulom őszintén, számomra is ez az első, amibe belefogtam ebből a stílusból, de nem bántam meg. Azt hittem gyerekes lesz, vagy egyszerűen nyomi, de nem, kellően komoly témakört dolgoz fel, és a karakterek mozgás-ábrázolásával, illetve grafikai kinézetével sincs semmi gond.

Szóval, hogy ne is húzzam tovább a bevezetést: A sorozat, amiről szó van, a Fullmetal Alchemist.

Az alapszoriból két sorozatot is gyártottak, az egyiket 2004-ben, inkább mangásabb, a másikat 2009-ben, inkább animésebb kiadásban.

Bemutatás szempontjából először is a 2004-essel kezdenék, mert az tartalmazza a kezdeti alapsztorit is.
A 2004-es sorozat a Fullmetal Alchemist- A bölcsek kövének nyomában (szép kis hosszú) címet kapta.

Két főhősünk Edward Elric és Alphonse Elric; de közülük is Edward van sokkal inkább kiemelve. (Általában az ő szálán folyó cselekményt láthatjuk, Al-t pedig egyszerűen csak elrabolják vagy eltángálják, aztán annyit tudunk róla.)

Kettőjük története ott kezdődik, amikor apjuk elhagyja az édesanyjukat, aki onnantól kezdve egyedül gondoskodik a két gyerekről. A gyerekek (Al és Ed) megtalálják az apjuk régi könyveit/jegyzeteit, és abból kezdik tanulni az alkímia mesterséget, ami tulajdonképen az anyag megváltoztatásáról szóló tudományág. Vannak szabályai, de lényegében amikor a sorozatban éppen "alkimistáskodnak", akkor csak olyanok, mintha simán varázsolnának.
Később még többet akarnak tanulni, így elszegődnek egy horrorisztikus tanárhoz, akit egy árvíz idején ismernek meg. Ő Isumi. Isumi emelt kőgátat a falujuk mellett a folyó áradásakor és így megmentette a falut. Ed és Al tőle akarnak tanulni, megrengethetetlen elhatározásuk , hogy senki máshoz nem hajlandóak menni. Isumi végül beleegyezik, de borzalmas tanár lesz.
(Mármint egy remek alkimista, csak szörnyen bánik a gyerekekkel.)
Mire befejeződik az oktatásuk, világossá válik, hogy Edward egy alkímia zseni, Al pedig... hát nem az. Amikor viszont hazaérnek és az fogadja őket otthon, hogy az édesanyjuk meghalt, azon nyomban belekezdenek az alkímia egyik tiltott tudományágába, hogy visszahozzák édesanyjukat a halálból.

Végül rettenetesen felsülnek. Félresikerült feltámasztási kísérletük keretein belül Ed elveszti a jobb karját és a bal lábát, Al-t pedig már csak úgy sikerült neki megmentenie, hogy bezárta egy páncélzatba a lelkét.

A velük szomszédos család fogadja be őket ezek után (Mivel uygebár árvák.), akik automail gyártással foglalkoznak.(Egy automail tulajdonképpen egy robotikus művégtag. /Amire, lássuk be, szükség van a sztoriban, ha az egy katonai államban játszódik. /)

Itt kezdődik meg igazából a történet fő cselekménye: Al és Ed vissza akarja szerezni az elveszett részeit, ahhoz viszont kell a bölcsek köve.
Hogy több információhoz juthassanak, Edward felcsap állami alkimistának a katonaságnál, hogy bejárást szerezzen a fővárosi katonai könyvtárba. Ezek után pedig mindketten rengeteg kalamajkába keverednek....

Dióhéjben a sztori ennyi.

A 2009-es sorozat már a Fullmetal Alchemist - Brotherhood címet kapta, hogy megkülönböztessék az előzőtől, de a története ugyan az. Modernebb technikákkal készült, sok szempontból szórakoztatóbb, viszont azok számára, akik nem látták az eredeti 2004-es sorozatot, a kezdetekben valószínűleg kevésbé értelmezhetőek a cselekmények, mivel ennek a sorozatnak a az első 13 részébe besűrítették a 2004-es változat 51 részének teljes tartalmát, azaz rengeteg fontos információ kimarad.

Minedn esetre azt a sorozatot méginkább ajánlom mindenkinek.

És akkor most egy kis ízelítő a sorozatokból:

2004-es:



Az előző endinget részben csak azért raktam be a bejegyzésbe, figyelmen kívül hagyva, hogy nem túl sok esemény történik benne és a zene sem olyan 'hej de fergeteges'; mivel olyan látványos a végén, amikor Edward egyik kezébe gyűjti a hópelyheket, a másikon pedig elolvadnak a jégkristályok.



Gifek: 












Látványképek: 










2009-es:

(Csak egy rövid megjegyzés: ennek a sorozatnak sokkal jobb a képminősége és a hanganyagok is, beleértve a betétzenéket, az openingeket és endingeket is. )


Ez a szám például, ahhoz képest, hogy japánul van, egészen kellemesen hallgatható. Jó, azért nyilván, kell hozzá egy kicsit az is, hogy szeresd a sorozatot. : )








És a negyedik számú zárószám (ending), amit szintén el lehet hallgatni: 





Gifek: 
















Látványképek: 







Remélem tetszett a bejegyzés! : )




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése